Blognieuws 2010

Nieuwjaarswensen

Blogbericht op 31 december 2010

De heemkundige kring wenst al haar leden een fijn Nieuwjaar. Met het bestuur zetten we ons binnenkort zelf aan de feestdis en klinken dan op het nieuwe jaarboek dat volledig in teken staat van de Eerste Wereldoorlog. Meer informatie volgt.

Vriendelijke groet van de voorzitter en de secretaris.
Filip en Luc

Trage wegen… Ook in Lichtervelde?

Blogbericht op 24 december 2010

Heemkunde Vlaanderen zoekt samen met de vzw Trage Wegen naar de cultuurhistorische achtergrond van trage wegen. Heemkringen worden opgeroepen om mee te zoeken naar verhalen en informatie over het vroegere gebruik van deze wegen en naar hun historische, sociale en geografische context en evolutie. Sommige heemkundige kringen en volksculturele verenigingen verzamelden al kennis voor hun regio. Andere erfgoedliefhebbers ontdekken via dit onderzoek misschien nieuwe aspecten van de lokale volkscultuur of geschiedenis? Hoe zou het met de trage wegen in Lichtervelde gesteld zijn? Als iemand enthousiast is om mee op zoek te gaan naar verhalen over trage wegen, geef je best een seintje vóór 1 maart 2011 aan heemkunde Vlaanderen. Dan onderzoeken zij hoe de inventarisatie en ontsluiting van deze cultuurhistorische kennis geconcretiseerd kan worden.

Lees hier het volledige artikel.

Off

Brainstorm op de vergadering

Blogbericht op 15 december 2010

Op de vergadering werd beslist om het jaarboek 2011 met de volgende thema's te doorspekken. Johan en Marc verdiepen zich in Stieren K.I. en syndicaat, Frans vertelt een verhaal over Hector Vanclooster en de Spaanse soldaten, Siegfried neemt zoals gewoonlijk de straatnamen en de kroniek voor zijn rekening, Luc maakt een artikel over cafés en pennewarieën, Filip ziet de taalkroniek en iets over gedeporteerde priesters in de Franse tijd zitten, Benedict neemt 50 jaar jongensscouts onder de loep en helpt Lionel bij zijn kerkhofartikel. De VOBOW (archeologie West-Vlaanderen) heeft interesse in de scherven van de Marktpomp om daar een artikel over te maken.

Wordt vervolgd.

Off

Spoorweg geen hindernis meer

Blogbericht op 22 november 2010.

Of juist wel? Deze datum is historisch. De spoorweg gaat dicht voor twee jaar. Nu moet iedereen omrijden, en straks is het wachten voorgoed voorbij. Meer dan 160 jaar stond men hier te wachten. Steven Thijs maakte de beelden van de sluiting en monteerde ze boeiend.

 

Off
Hoofdmenu transparant
Off

Wij gebruiken cookies op deze website om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

We gebruiken ook analytische en advertentie diensten. Klik op"Meer info" indien je dit niet wenst.