Het 'Documentatiecentrum' klasseert bestanden die evolueren en aangevuld worden: rouwprentjes, affiches, kiespamfletten etc. Onder 'Archief' steken de verzamelingen die niet meer evolueren zoals archieven van opgedoekte verenigingen, uitgaven van tijdschriften die ter ziele gegaan zijn etc.
In de leeszaal
De bibliotheek van de kring is gespecialiseerd in heemkunde en geschiedenis en bevat meer dan 1.200 banden. Thema’s als genealogie, taal- en dialectkunde, oorlogsgeschiedenis religie en volkskunde zijn hier ruim vertegenwoordigd, naast dorps- en stadsmonografieën. Een verzameling tijdschriften van een 20-tal andere heemkundige kringen en een dozijn verwante verenigingen uit de streek biedt een schat aan informatie en een overzicht van wat er in de ruime regio omgaat op gebied van heemkunde, volkskunde of familiekunde. Het boekenbestand kan geraadpleegd worden via het Bidoc-systeem.
Documentatie en archief
Te vermelden zijn de verzamelingen affiches (> 1.300), rouwprentjes (ca. 16.300) en rouwberichten (> 6.900), stuk voor stuk digitaal raadpleegbaar. Ook de verzameling geboortekaartjes, (ca. 1.200), wordt stilaan in dezelfde vorm gegoten. De fotoverzameling omvat meer dan 3.500 foto’s. Een groot deel daarvan is al geïnventariseerd en digitaal toegankelijk.
Van nagenoeg 500 Lichterveldse oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog bewaren wij gegevens. Kiespamfletten en verkiezingsuitslagen van de Gemeentelijke Verkiezingen vanaf 1836 worden systematisch en chronologisch bijgehouden. We bewaren archief van opgedoekte verenigingen: Milac, Rode Kruis, Katholiek Vlaams Verbond en andere. Er zijn themadossiers over kerk en parochie, bedrijven en verenigingen, bekende Lichterveldenaren, optredens en toneelvoorstellingen, folklore, landbouw, markten en handel, onderwijs, archeologie, filatelie, monumenten, armenzorg enz. Een verzameling van ca. 120 Duitse Feldpostkarten uit de Eerste Wereldoorlog, ontcijferd, vertaald en digitaal raadpleebaar, is een van de curiosa van het archief. We bewaren persknipsels over Lichtervelde waarvan de oudste teruggaan tot de achttiende eeuw. Benevens al deze papieren archieven, zijn we ook bewaarnemer van allerlei objecten, kunstwerken en -werkjes, bodemvondsten die uit de archeologische onderzoeken van de laatste jaren aan de oppervlakte gekomen zijn enz.
Toegangsprijs en uren
- Leden: gratis
- Niet-leden: 2 euro bij eerste bezoek, daarna 1 euro
- Het archief is open elke donderdag van 14.00 tot 18.00 uur en elke tweede zondagvoormiddag tussen 10.00 en 12.00 uur of op afspraak.