Blognieuws 2014

Links

Nieuwe boeken in aantocht

Blogbericht door Luc Haeghebaert, 09/12/2014

Het fotoboek 2013-2014 “Lichtervelde in Nieuwe Prenten” samengesteld door de Lichterveldse perskring en uitgegeven door de heemkring wordt voorgesteld op zondag 21 december om 10.30 u. Het boek geeft een fotografisch overzicht van de Lichterveldse actualiteit tussen september 2013 en augustus 2014. Het is de twintigste editie van het fotoboek. Klik hier voor de uitnodiging en het voorblad.

Een week later, op zondagvoormiddag 28 december stelt de Heemkundige Kring Karel Van de Poele zijn nieuwe jaarboek voor. De jaarboeken van 2008 en 2010 brachten de Eerste Wereldoorlog al ter sprake. Dit vervolg focust op de lotgevallen de Lichterveldse mannen die onder de wapens geroepen zijn. Vijvenvijftig onder hen sneuvelen. Meer dan vierhonderd mannen keren terug. Tijdens het onderzoek bleef hun aantal oplopen. Daarom bestaat de publicatie uit twee delen. Dit eerste deel beschrijft de lotgevallen van augustus 1914 tot eind 1915. Het volgende boek loopt van 1916 tot na de wapenstilstand.

Eerbetoon

Wie de persoonsgegevens of de militaire loopbaan van een oud-strijder wil opsporen, kan via de index snel aan het werk. Maar het jaarboek is meer dan een alfabetische gids. Door de oorlogsgeschiedenis te verweven met getuigenissen, familiesouvenirs, bidprentjes, krantenknipsels en herinneringen kijkt de lezer naar 1914-1918 door de ogen van zijn dorpsgenoten. Is er een mooier eerbetoon denkbaar aan zij zonder wie de wereld er anders zou uitzien? Filip Van Devyvere schreef hoofdstukken en verzorgde de eindredactie, Luc Haeghebaert heeft het over de burgerwachten en Frans Vanzieleghem over Amerika. Johan Desmet gaat in op de oorlog in Afrika en Benedict Wydooghe focust op dorpsgenoten geïnterneerd in Nederland en krijgsgevangen in Duitsland. Stef Lefere las na, Pol Vangheluwe deed de lay-out en drukkerij Coussement de grafische vormgeving.

We nodigen u vriendelijk uit tot beide officiële voorstellingen van deze nieuwe publicaties, in het Huis Vancoillie, Statiestraat 179 op zondag 21 (10.30 uur) en zondag 28 december (10.00 u.). Het boek van de heemkring kost 25 euro. Leden kunnen het gewoon afhalen zondagvoormiddag. Wie lid wil worden, schrijft 25 euro op rekening 068-2075562-80. Wil je het fotoboek van de perskring erbij? Stort dan €16,00 bovenop.

Links

De oude doos…

Blogbericht door Steven Theys, 07/10/2014
Wie interesse heeft in geschiedenis en film, kan terecht op een interessante avond van de filmbende. "Honderd jaar Lichterveldse oorlogsherinneringen in één uur" is een verzameling filmpjes vol anekdotes, interviews, zang en Lichterveldse geschiedenis. Kortom, bewegende geschiedenis.

Oorlog

Rond deze tijd herdenken we de start van Wereldoorlog één. Onze filmclub kon niet achterblijven en sloeg daarom aan het verzamelen. Hier en daar herwerkten we Lichterveldse oorlogsfilmpjes en we sleepten zelfs een exclusief filminterview uit de brand. Het geheel is origineel verpakt in 100 jaar oorlogsherinneringen. Benieuwd? Een paar lokale wetenswaardigheden, een pint of een limonade maken er een onvergetelijke avond van. En uiteraard gratis. Vertel het verder, met een warme filmgroet!

Start is om 19u.30 met een half uurtje pauze en dus terug thuis om 21u. Het filmgebeuren gaat door in Site Vancoillie, Statiestraat 179 in Lichtervelde op dinsdag 14 oktober. Parking aan de Action winkel.

Links

Folklore in stijl

Blogbericht door Christa Levecque, 05/09/2014

De folklorefeesten op 5, 6 en 7 september worden fantastisch. De 22ste editie kreeg als thema ‘het gezin van Paemel.’ Vandaag vrijdag is iedereen welkom in OC De Schouw voor de miss- en prins verkiezing. De kandidatenkoppels zijn Caroline Deklerck en Tom Hansaeme, Annelies Mortier en Dimitri Poriau. Zaterdag is er om 14u30 een mis in de cafetaria van rustoord ’t Hof. Traditioneel pakken we op zondag uit met een stoet, die om 13u30 uur start aan het station en een formidabel feest op de markt. De inkom is gratis. Er is een leuke bierstand van de heemkundige kring met de nieuwe brouwte van het ‘Lichtervelds blond’. De Kiekafobeeclub verkoopt zijn befaamde worsten en een ‘zwyn an’t spit’.

Ambachten

Op de Markt komen de ambachten aan bod: houtkapper, kantwerkster, vlaszwingelaar, klompenmaker, wolspinster, paardensmid, mandenvlechter, handwever,… Ook taferelen uit het kloosterleven en het leven van de stropers worden uitgebeeld. Wie wil, kan zijn schietkunsten met een schietlap demonstreren. Goochelaars, vuurspuwers, acrobaten en muziekgroepen luisteren het feest op. Verder: een accordeonist, een orgeldraaier, de vrolijke Gitsy street band en de Lichterveldse toneelgezelschappen, een clown-duo, een non uit Ardooie en een volksdansgroep.

Uitdaging

We hebben voor 2014 gekozen om de nadruk te leggen op een mooie stoet. De stoet beeldt het verhaal van ‘Het gezin Van Paemel’ in taferelen uit. In het verhaal trekt de rijke baronszoon met zijn gade en een bruidssuite in een lange stoet door het dorp. Alle inwoners en bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de bruidssuite, in folkloristische kledij. Dit kan als adel, burger of als boerenvolk. De aanmeldingen gebeuren tussen 12u45 en 13u15 bij café De Boksneuze. Het stoetcomité zal ter plaatse beslissen of kandidaat-deelnemers in aanmerking komen om deel te nemen. Alle deelnemers ontvangen op de markt een stuk taart en een glas schuimwijn ter ere van het bruidspaar. We zouden graag het getal van 500 deelnemers halen. Oude gerechten zijn te verkrijgen bij tal van herbergen of eethuizen en op zaterdag is er van 18 tot 21 uur in OC de Schouw een eetfestijn ‘pizza à volonté’, georganiseert door de brandweer. Wie zich in folklorekleden aanbiedt, krijgt een gratis drankje. Zondag zijn er oude moto’s te zien en in het gemeentehuis is er een tento over ‘de Lichterveldenaren in den vreemde’, over emigratie van Lichterveldenaren in de twintigste eeuw. De Filmbende installeert op de markt een filmkraan van 6m lang om een verhaal te verfilmen.

 

Rechts

Op zoek naar Lichterveldse oud-strijders

Blogbericht door Filip Van Devyvere, 15/04/2014

Het documentatiecentrum is op 8 mei NIET open. Aan wie een bezoekje gepland had, vragen we dat even uit te stellen tot 15 of 22 mei.

De heemkring werkt (verder) aan een overzicht van oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog. Het onderzoek moet leiden naar het nieuwe, thematische jaarboek 2014. Tot voor kort kenden we 260 oud-strijders. Na een speurtocht doken een pak nieuwe namen op. De teller staat nu op 337 en wellicht zijn we nog niet volledig. We schatten het eindtotaal op ongeveer 500 en we kunnen nog alle hulp gebruiken om deze dorpsgenoten te documenteren. Wie kan er helpen? Ken je een lokale oud-strijder, meld zijn naam en eventuele gegevens, foto's of souvenirs. We zien het begrip Lichterveldse oud-strijder ruim. Ook wie als geboren Lichterveldenaar uit een andere gemeente mobiliseerde of wie na de oorlog in Lichtervelde verzeilde, komt in aanmerking.

De foto toont sergeant Leon Dery uit Lichtervelde. We vonden zijn spoor dank zij de familie D'Hulster. Leon Dery fotografeerde de frontstreek vrij uitgebreid in de omgeving van Nieuwpoort en Diksmuide. Zie Jaarboek 2008. Het nieuwe jaarboek verschijnt eind 2014. Wie info denkt te hebben, gelieve contact op te nemen met Filip Van Devyvere, Burgemeester Callewaertlaan 20, 8810 Lichtervelde of via tel. 051-722504 of vandevyvere.f@skynet.be.

Links

Erfgoeddag focust op Lichterveldenaren in den vreemde

Blogbericht door Benedict Wydooghe, 16/04/2014

Zondag 27 april opent de heemkring haar deuren voor een expo over Lichterveldenaren in den vreemde. Het thema van Erfgoeddag is ‘Grenzeloos’ en zette de heemkring aan tot een speurtocht naar Lichterveldenaren die het hier tijdelijk of permanent voor bekeken hielden. Het zoekwerk bracht ons bij Lichterveldenaren die dienst deden als soldaat van Napoleon of bij zij die aan boord gingen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie tijdens de Gouden eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog duiken dorpsgenoten op in Nederlandse interneringskampen en in de Duitse concentratiekampen.

Lichterfelden

De Middeleeuwse migratie naar Duitsland is ook een thema. Rond Berlijn alleen al liggen drie dorpen met de naam ‘Lichterfelden’ en in één ervan staat een gedenkplaat van de elektrische tram. Wat Lichtervelde met haar zusterdorpen in Duitsland in verband brengt, kom je tijdens deze tentoonstelling te weten. De negentiende eeuw krijgt misschien wel de meeste aandacht. En dat is niet toevallig – zo blijkt 1880 een topjaar voor wat de emigratie betreft. Toen trokken niet minder dan 380 mensen weg uit Lichtervelde. Het brengt ons bij het verhaal van de emigratie naar de USA en Canada, de seizoenarbeid in Noord-Frankrijk en de missionarissen, de missiezusters en de kolonialen in Congo.

Red StarLine

De affiches, de advertenties en de attributen die het migratieverhaal tot leven brengen, komen uit de plaatselijke krant De Veldbloem en de Gazette van Detroit, er is materiaal van de Red Star Line, een tekening van de slag bij Moskou, bidprentjes, een brief van bisschop Fallot de Beaumont en een Sint-Helenamedaille. Ook voor Marijn Debrauwer, Franz Brogniez, Albert Termote en Karel Van de Poele is er aandacht.

De organisatie is in handen van de heemkundige kring, het gemeentearchief en TERF. Alles vindt plaats in Huis Vancoillie (Statiestraat 179) op zondag 27 april tussen 10 en 18 uur. Meer info op 051.724676 en op http://www.erfgoeddag.be. In september is de tentoonstelling opnieuw te zien in het gemeentehuis naar aanleiding van de Folklorefeesten.

Links

Geschiedenis uit een onverwachte hoek

Blogbericht door Benedict Wydooghe, 7/04/2014

Het Delirium Blues Festival opteert voor een thematische aanpak. 'Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het thema,' zegt Dominiek Hemeryck, festivalorganisator. Het is een reden te meer waarom dit festival aandacht verdient op deze site. 'De vergelijking tussen de frontsoldaten en de zwarte slaven blijkt niet ver te zoeken, zowel op materieel als psychosociaal vlak. In 1914-1918 is er wel degelijk sprake van de blues hebben. Op 19 april staan we er steviger dan ooit. Dit jaar verhuis het evenement naar De Schouw. Het is een verbetering voor de toegankelijkheid van mindervaliden, de parkeerplaatsen zijn ruim en de backstage voor de artiesten is erg comfortabel.'

Delirium Blues in teken van WOI

'Blues maakt naam rond 1910, als zwarten uit het Zuiden naar Chicago en Detroit trekken. Zo krijgt de blues een stedelijke sound. W.C. Handy populariseert het genre bij de witte bevolking en tijdens de oorlog is er een hoogtepunt. Ver van hun familie, het barakkenleven, de nood aan troost en motivatie, de behoefte aan ontspanning en verstrooiing doen zowel de soldaten als de slaven teksten schrijven over hun alledaagse leven. Hun instrumenten zijn vaak zelfgemaakt, of erg draagbaar en klein zoals de mondharmonica' legt organisator Hemeryck uit. Hij vond in Beveren ooit een harmonica die wellicht, zo denkt hij, toebehoorde aan een frontsoldaat. Voorlopig kon niemand bevestigen of het instrument uit de Eerste of de Tweede Wereldoorlog dateert, ook de muziekzaken niet die hij opzocht.

Herdenking

De bands op Delirium Blues Festival herdenken op hun eigen wijze de oorlog. Vijf internationale bands staan voor het eerst op een Belgisch festival. Greg Copeland is niet de minste onder hen, verder kan je kennismaken met Bob Swift alias ''Saxbob'', Neal Black & The Healers, Kris Jefferson & Mudcats Blues Trio. En met een beetje goede wil is het voor Paul Lamb en Chad Strentz ook een primeur. Beiden staan ze voor het eerst akoestisch op een Belgisch podium.

De Line-up ziet er als volgt uit: Paul Lamb & Chad Strentz (uk) // Neal Black & The Heakers faet. Kris Jefferson (usa) // Greg Copeland (usa) // Mudcats Blues Trio faet. Saxbob Swift (uk) // Robin Bibi Band faet. Richard Townend (uk) // Ryan Lamb & Little Village (uk) // Black Cat Joe & Miss Corina (fr) // Richard “Bottleneck” Townend (uk) // Moonrunner (b). Delirium Blues op zaterdag 19 april in O.C. De Schouw, Statiestraat 113-115, 8810 Lichtervelde vvk 20 € add 25 €. Moonrunner vanaf 16.15u. Je kan het festival volgen op Facebook via http://www.facebook.com/DeliriumBluesFestival en alle info krijg je via info@hd-b.be of op 0477/61 83 88. Met dank aan Foto Deleu.

Links

Sterk water op de Nacht van de Geschiedenis

Blogbericht door Davidsfonds Lichtervelde 11/03/2014

Wat gebeurt er als een geschiedenisdocent besluit de oercatastrofe van 14-18 in te duiken? Wat als hij de schoolboeken dichtklapt en het front langs ongewone wegen doorkruist? En wat als hij zich bij de hand laat nemen door de twee ongeletterde gidsen Hendrik Geeraert en Karel Cogge? Die zijn niet in de wieg gelegd om de Eerste Wereldoorlog te beslechten. Toch maakt oktober 1914 hen tot wisselwachters van het lot. Een eeuw na de IJzerslag voert hun verhaal naar de plekken waar de bewegingsoorlog stilvalt en symboliseren zij hoe mensen met z’n allen geschiedenis schrijven en verzwijgen…

Het thema voor de Nacht van de Geschiedenis is in 2014 uiteraard de Eerste Wereldoorlog. Benedict Wydooghe komt in Lichtervelde spreken over zijn boek dat hij schreef over Hendrik Geeraert, de man die de sluizen openzette in Nieuwpoort en zo de Duitse opmars kon stoppen. De avond wordt geanimeerd en opgeluisterd met sfeerbeelden, een muzikant en een acteur. Er is een kleine tentoonstelling voorzien.

Op de avond zelf wordt het boek te koop aangeboden en is er een signeersessie.

Geschiedenisnacht

'De Nacht' groeide uit tot een succesvolle Davidsfondsactiviteit. Elk jaar zijn er meer dan 200 evenementen over het verleden op één avond: lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen, ja zelfs theater. De Eerste Wereldoorlog wordt vaak verengd tot het IJzerfront, maar in ieder dorp of gehucht liet de Eerste Wereldoorlog sporen na. Zo wandelt Wydooghe door zijn boek, op zoek naar Hendrik Geeraert. Zijn tocht brengt hem onder meer naar Tielt, Lichtervelde, Diksmuide, Stuivekenskerke… Dat vergeten stukje geschiedenis belicht hij tijdens De Nacht van de Geschiedenis: hoe overleefden gewone mensen in Lichtervelde, wat gebeurde er op 15 oktober 1914, wat gebeurde er met de vluchtelingen en uiteraard: wie was de sluiswachter van de IJzer. Het zijn vragen waar je antwoord op krijgt.

De inkomprijs bedraagt € 7 en € 5 voor leden van de organiserende verenigingen en studenten op vertoon van hun studentenkaart. In de prijs zit een consumptie. Een organisatie van het Davidfonds Lichtervelde en Heemkundige Kring Karel van de Poele. Afspraak in O.C. De Schouw, Statiestraat 113 in Lichtervelde om 20.00 u. Meer info bij Johan Vannevel, Slingerstraat 38, 8820 Torhout johan.vannevel@skynet.be en Luc Haeghebaert, Brugsebaan 29, 8810 Lichtervelde

Heemdag in Koekelare: Weg van huis

Blogbericht door Heemkunde West-Vlaanderen op 14/02/2014

De heemdag van de provinciekoepel West-Vlaanderen 2014 gaat door op zaterdag 31 mei. Dan zijn alle West-Vlaamse kringen welkom bij de Historisch-Archeologische kring Spaenhiers in Koekelare. Op het programma een mix van soldaten en vluchtelingen tijdens de Grote Oorlog, emigranten en Fransmans… vaak waren ze lang en ver weg maar met hun gedachten vaak bij hun thuis.

Programma

  • 09:30 Welkom met koffie
  • 10:00 Toelichting werking Heemkunde West-Vlaanderen
  • 10:15 J. Heus: K. Kollwitz en heemkundige Raf Seys
  • 10:45 D. Musschoot: Emigratie naar Amerika
  • 11:15 Pauze
  • 11:30 D. Musschoot: Emigratie naar Amerika
  • 12:30 Broodjes met koffie, streekbier of frisdrank
  • 14:00 In drie groepen worden om beurt de drie namiddagprogramma’s afgewerkt: 1/ Bezoek (met bus) aan het vernieuwde Lange Max Museum. 2/ Een korte dorpswandeling met bezoek aan het Hadock (documentatiecentrum Spaenhiers) 3/ Bezoek aan het Fransmansmuseum en het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum.
  • 17:30 Receptie aangeboden door het gemeentebestuur Koekelare en uitreiking Prijs Heemkunde West-Vlaanderen in het gerestaureerde Huis Proot.
  • 18:30 Diner in CC De Balluchon. Moerestraat 19, Koekelare (Hartig korstje met Noordzeevruchten in kreeftensaus, Varkensfilet pur met Torhoutse mosterdsaus, Carrousel van gebakjes, Koffie, Huiswijn en water).

Alles gaat door de foyer van CC De Balluchon, Moerestraat 19, Koekelare. Inschrijven kan tot vrijdag 16 april. De deelname bedraagt 10 euro (inclusief broodjes). Wie deelneemt aan het diner betaalt 40 euro extra. Inschrijven doe je via heemdag@heemkunde-westvlaanderen.be (vermelding van alle deelnemers) en betaling op Heemkunde West-Vlaanderen 738-0062464-18. Klik hier voor de uitnodiging.

Off
Links

Oorlogsdagboek van Achiel Lefever opnieuw te koop

Blogbericht door Frans Vanzieleghem op 29/01/2014

Onlangs is het oorlogsdagboek 'Dagboeknotities van Achiel Lefever, Wachtmeester bij de Gendarmerie 1914-1918' opnieuw verschenen. Een eerste druk uit 2012 was uitgeput en een tweede druk noodzakelijk door de aanvragen naar aanleiding van de oorlogsherinnering van honderd jaar Eerste Wereldoorlog. Het dagboek vertelt over een gendarme in dienst achter het directe front in Ieper, Poperinge, Watou… Lefever is de grootvader van de auteur en hielp vluchtelingen, speelde brandweerman en werd zwaar gekwetst. Hij vergezelde soldaten naar het front en bracht deserteurs terug. Ondertussen was hij vier jaar van zijn gezin verwijderd dat in Moeskroen verbleef.

Dagboeknotities van Achiel Lefever is te bestellen bij Frans Vanzieleghem, Burgemeester Callewaertlaan 63, Lichtervelde of telefonisch op 051-72.27.64 of 0498-22.69.76 of per mail bij frans.vanzieleghem@skynet.be. De kostprijs bedraagt 14,18 euro, port is 3,42 euro. Met verzending: totaal 17,60 euro.

Links

Leer een historische tekst schrijven

Blogbericht door Heemkunde Vlaanderen en Benedict Wydooghe op 28/01/2014

Schrijven kan je leren, dat is zeker. Binnenkort start heemkunde Vlaanderen een schrijfcursus in Lichtervelde. Niet omdat ze dat hier niet kunnen, maar omwille van de centrale ligging. Iedereen is welkom en lesgever Thys Lambrechts van het Rijksarchief Gent toont hoe je vanuit enkele bronnen tot een volwaardig artikel komt, een artikel dat bovendien aan de eisen van de historische praktijk beantwoordt. Klik hier om even van de lessen van Thys te proeven.

Parochieregisters

De lessenreeks plaatst de parochieregisters in de schijnwerpers. Die lokale bron komt in heel Vlaanderen voor en is hét startpunt om je schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Na een inleiding over ontstaan en inhoud van de bron, licht Lambrecht de mogelijkheden toe. Wat kun je afleiden uit de registers over seksualiteit in het verleden? Waarom trouwde men in de zeventiende eeuw vooral op zondag en een eeuw later op dinsdag? Wat leert de begraafplaats over de sociale status? Waarom huwde men vooral in mei? Wat leidt je af uit de doopnamen?

Zelf aan de slag

Als je deelneemt ga je aan de slag met de bron. Je schrijft mee aan je dorpsgeschiedenis, de historiek van je familie en je doorloopt het proces van bron tot artikel. De cursus wordt later in de andere provincies hervat. Deelnemen kost 8 euro voor de volledige reeks, of 3 euro per sessie. Het is aan te raden de volledige reeks te volgen omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Na bevestiging mag je het bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) met vermelding ‘cursusreeks historische tekst’.

Tijdstip: 19u00 tot 21u30 - Locatie: Huis Vancoillie, Statiestraat 117, 8810 Lichtervelde - Data: Sessie 1: donderdag 13 februari, Kennismaking met de bron - Sessie 2: donderdag 27 februari, Aan de slag met huwelijken, geboortes en overlijdens (1) - Sessie 3: donderdag 13 maart, Aan de slag met huwelijken, geboortes en overlijdens (2) - Sessie 4: donderdag 03 april, Van werkstuk tot publicatie - Inschrijven via pieterjan.buggenhout@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Hoofdmenu transparant
Off

Wij gebruiken cookies op deze website om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

We gebruiken ook analytische en advertentie diensten. Klik op"Meer info" indien je dit niet wenst.