dries's blog

Door dries, 7 november, 2024
Afbeelding
Benedict Wydooghe

Dinsdag 12 november, 20u
OC De Schouw, Statiestraat

Voor deze editie van ‘De Nacht van de Geschiedenis’ nodigden we historicus Benedict Wydooghe uit, om er een synthese te maken van zijn ervaringen en onderzoek rond de oorlogssituatie in Lichtervelde tijdens Wereldoorlog II en meer bepaald rond de opgepakte verzetsmensen die in Duitsland werden geëxecuteerd.

De tentoonstelling ‘80 jaar later’ eerder dit jaar en de daaraan verbonden lezingen brachten ook nieuwe inzichten, en die wil Benedict formuleren tijdens ‘De Nacht’.

We zorgen ook voor een muzikale omlijsting die verzorgd zal worden door ‘Les Arcs’, een Lichterveldse band die rond het bovenvermelde thema nummers schreef.

 

Heruitgave 'De Stille Strijd van Eugeen Callewaert’

Tijdens deze avond wordt de heruitgave van het boek van Modest Maertens ‘De Stille Strijd van Eugeen Callewaert’ gepresenteerd en te koop aangeboden.

Professor Philip Vermoortel (KUL) zal kort het woord nemen om het belang van het boek te situeren.

Deze heruitgave bevat 60 nieuwe foto’s.
Het boek is te koop voor 25 euro.

 

Praktisch

Toegangsprijs
Leden van de Heemkundige Kring en Davidsfonds: 8 euro
Niet-leden: 10 euro

Plaats reserveren
Kaarten kunnen gereserveerd worden via storting op rekeningnummer van de Heemkundige Kring: BE47 0682 0755 6280

Door dries, 28 oktober, 2024
Afbeelding
Pagus Lichtervelde

De Lichterveldse Heemkundige Kring kon onlangs een belangrijk stuk toevoegen aan de eigen collectie. Het gaat om een handgetekende kaart uit het eind van de 18de eeuw. Op de kaart is het centrum van Lichtervelde te zien met een gedetailleerd beeld van huizen en straten. Bij wijze van cartouche zijn twee wapenschilden opgenomen met de vermelding “Pagus de Lichtervelde”, vrij vertaald: het dorp Lichtervelde.

Veiling

Om te weten hoe een gemeente er uit zag in vroeger eeuwen, voor het ontstaan van de fotografie, zijn we aangewezen op beschrijvingen en kaarten. Veel kaarten van Lichtervelde  bestaan er niet. Het is dan ook uitzonderlijk dat een kaart van Lichtervelde op een veiling wordt aangeboden. De Heemkundige Kring heeft dan ook niet geaarzeld om een bod te doen.

Manuscriptkaart

De aangekochte kaart is een zogenaamde “manuscriptkaart”, een handgetekende kaart,  eventueel  ingekleurd, waarvan slechts één exemplaar bestaat, wat ook hier het geval is. De kaart, met een grootte van 33 cm op 43 cm, is zeer gedetailleerd en toont alle woningen en straten van het centrum. De straten zijn goed herkenbaar omdat het stratenpatroon sedert de 18de eeuw nog grotendeels ongewijzigd is gebleven. Merkwaardig is wel het bijzonder perspectief dat gebruikt is: van alle woningen ziet men de voorgevel. Zo herkennen we in de (huidige) Neerstraat nog de poort van de toenmalige herberg De Keizer, nu cinema met dezelfde naam.

Over de oorsprong, de opdrachtgever(s) of de tekenaar van de kaart is niets bekend.  Om een en ander te achterhalen is er dus nog flink wat onderzoek te doen. Er is ook geen jaartal of datum vermeld alhoewel uit de aanwezigheid van sommige elementen zoals de marktpomp of herberg Den Hoepel, af te leiden valt dat de kaart wellicht rond 1770 is gemaakt. 

Aanwinst

Dit unieke stuk toont ons het centrum van Lichtervelde zoals het er eind 18de eeuw uitzag. Belangrijk voor de Heemkundige Kring is dat de kaart nu terug is in Lichtervelde, waar ze thuishoort. De bedoeling is dan ook ze tentoon te stellen in het documentatiecentrum van de Heemkundige Kring. Dat bevindt zich in de lokalen van het Huis Vancoillie, Statiestraat 177 in Lichtervelde.

Door dries, 21 augustus, 2024
Afbeelding
Eugene Callewaert burgemeester Lichtervelde

Enkele weken geleden vernamen we het droevig nieuws van het overlijden van Modest Maertens. Modest schreef regelmatig bijdragen voor het jaarboek van de Heemkundige Kring. We zullen hem heel erg missen als waardevolle bron voor de plaatselijke geschiedenis. Met zijn boek ‘De stille strijd van Eugeen Callewaert, burgemeester van Lichtervelde’ verrichtte Modest baanbrekend werk in verband met de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lichtervelde. Hij behandelde dit onderwerp op een heel objectieve en respectvolle manier.

Tijdens de herdenkingen in 2024, waar zijn boek een grote rol in speelde, werd vaak de vraag gesteld of dit boek nog verkrijgbaar is. Dit is al jaren niet meer het geval. Binnen de Heemkundige Kring groeide het idee om een heruitgave van dit boek te brengen. De familie Maertens gaf haar toestemming. We zien die uitgave als een eerbetoon aan deze wijze man.

Het betreft een nieuwe uitgave van het boek, geïllustreerd met foto’s. Het boek zal verkrijgbaar zijn op de Nacht van de Geschiedenis. De oplage wordt bepaald op basis van voorintekeningen.

Voorintekenen is mogelijk tot 1 oktober door 20,00 euro over te schrijven op rekeningnummer BE47 0682 0755 6280 van de Heemkundige Kring.
Nadien zal het boek 25,00 euro kosten.

Door dries, 21 augustus, 2024
Afbeelding
Begraafplaats 13 onthoofden lichtervelde

Dinsdag 12 november in OC De Schouw om 20.00 uur

2024 stond volop in het teken van tachtig jaar verzet in Lichtervelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onthoofding van dertien Lichterveldenaren was hiervan het dramatisch dieptepunt.

Ter gelegenheid van de Nacht van de Geschiedenis blikken we nog eenmaal terug. Benedict Wydooghe, drijvende kracht achter de herdenkingsactiviteiten, geeft een overzicht van wat er dit jaar aan bod kwam, en brengt een synthese naar voor. Duidelijk is dat nog heel wat onderzoekingswerk rond het verzet dient te gebeuren om tot een totaalbeeld te komen.

De Nacht van de Geschiedenis is een samenwerking tussen de Heemkundige Kring en het Davidsfonds.

Door dries, 21 augustus, 2024
Afbeelding
Open monumentendag 2024

Zondag 8 september

TENTOONSTELLING
Het thema van OMD dit jaar is ‘En Route’. De heemkring heeft een aantal dingen opgezocht die hiermee verband houden en er een tentoonstelling uit gedistilleerd. Zo is de kring in het bezit van een mooie verzameling ‘Feldpostkarten’, met op de voorkant zichten van Lichtervelde. Die werden in de Eerste Wereldoorlog door Duitse soldaten vanuit onze regio naar huis gestuurd. Die kaarten bevatten meestal niet veel informatie, maar af en toe staan er toch dingen in die ons wat kunnen bijbrengen over de oorlogsomstandigheden.

Daarnaast hebben we postkaarten en foto’s uitgezocht met een link naar mobiliteit. Ook is er een tentoonstellingspaneel rond ons station. Deze tentoonstelling staat opgesteld in Dienstencentrum De Ploeg en is op 8 september van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken.
De tentoonstelling blijft daarna nog staan tot 18 september.

LEZING
Aan de tentoonstelling is een lezing gekoppeld door onze voorzitter Filip Van Devyvere op woensdag 11 september in Dienstencentrum De Ploeg. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Na de lezing is er nog een geleid bezoek aan de tentoonstelling.

GELEGENHEIDSBAR
In samenwerking met de Cultuurraad is er een gelegenheidsbar op de koer van het Woonzorgcentrum en Dienstencentrum De Ploeg.
Tussen 10.30 en 12.00 uur worden er aperitiefconcerten gegeven door de twee Lichterveldse jeugdensembles: Ferventis en JEL.

OLD-TIMERS
Er zullen ook een aantal oldtimers die in bezit zijn van Lichterveldenaars opgesteld staan op de parking.

Door dries, 8 april, 2024

ZONDAG 21 APRIL  ERFGOEDDAG

Erfgoeddag 2024 heeft als thema ‘Thuis’.
De heemkundige kring vult dit in met twee activiteiten:

  • Begeleide wandeling: ‘Verdwenen cafés en winkels in de Statiestraat’.

    Voormiddag     10.00 – 10.30 – 11.00
    Namiddag        14.00 – 15.00 –  16.00
    Duur van de wandeling is ongeveer 2 uur.
    Verzamelen aan ons lokaal Statiestraat 177.
     
  • Tentoonstelling: ‘Verdwenen cafés en winkels in de Statiestraat’.

    Locatie            Huis Vancoillie Statiestraat 177
    Opening:         op zondag 21 april van 10u00 tot 18u00 daarna, tot 1 mei, op afspraak via e-mail heemkringlichtervelde@skynet.be

 

Afbeelding
Erfgoeddag 2024
Door dries, 24 december, 2023
Afbeelding
Jaarboek 2023

 

Het jaarboek 2023 van de heemkundige kring wordt voorgesteld op zondag 7 januari in Het Huis Vancoillie. Om 10.30u zal Johan Vandenbussche een aantal auteurs interviewen over hun bijdrage in het jaarboek.

Het jaarboek van dit jaar omvat zo'n 220 pagina's en bestaat vooral uit heel wat kleinere artikels zodat er ongetwijfeld voor elk wat wils zal zijn. 

Enkele van de onderwerpen zijn: 

  • cichoreiasten in Lichtervelde
  • Amerikaanse verhalen
  • de vlag van de Onderlinge Bijstand
  • lokale imkerij
  • plaatselijke leurders
  • huis Lannoy
  • herkent u ze nog?
  • vroeger was het anders
  • accordeonist Roger Verkempinck
  • paardenremedies
  • de familie Olivier
  • Odiel Vanderscheuren (slot)

Voor leden van de heemkundige kring is het jaarboek inbegrepen in het lidgeld. Wie het boek wil aanschaffen kan dit de dag zelf ofwel door overschrijving van 25 euro op BE47 0682 0755 6280 van de heemkundige kring.

Door dries, 6 december, 2023

Naar algoede traditie geeft de Heemkundige Kring in samenwerking met de Lichterveldse Perskring ook dit jaar het fotojaarboek "Lichtervelde in nieuwe prenten" uit.  Kurt Desplenter zorgde andermaal voor de foto's, de leden van de Persking voor de teksten. 

Het is een boeiende wandeling doorheen gebeurtenissen in Lichtervelde tussen september 2022 en augustus 2023.  Op zondag 17 december wordt het boek voorgesteld. Om 10u30 interviewt VRT-journalist Johny Vansevenant enkele markante Lichterveldenaren die vermeld worden in het boek. Daarna kan het fotojaarboek aangekocht en meegenomen worden. 

De voorstelling gaat door in de Site Vancoillie, Statiestraat 181. De toegang is gratis.

Door dries, 29 augustus, 2023

Affiche OMD 2023Zondag 10 september
Thema: immaterieel erfgoed: Schuttersgilden

Tentoonstelling: Geschiedenis van de Lichterveldse schuttersgilden

Locatie: Gemeentehuis
Open op 10 september van 10 tot 18 u. daarna tot 20 september tijdens de openingsuren van het Gemeentehuis
 

Initiatie en schieting in Zaal De Zwaan

Zaal De Zwaan is gans de dag het terrein van de schuttersvereniging Blauw-Wit. Deze
vereniging is de fusie van de vroegere Sint-Sebastiaansgilde en de Sint-Margarethaschutters
en heeft haar zetel thans in Ardooie.

Voormiddag: initiatie tot het boogschieten. Alle geïnteresseerden welkom vanaf 10 u.
Namiddag: officiële wedstrijdschieting sedert lang is er weer eens een in Lichtervelde.
 

Aperitiefconcert en Gelegenheidsbar

Locatie: Gildhofplein
Organisatie: Cultuurraad Lichtervelde.
Open van 10 tot 18 u.
Voormiddag: Aperitiefconcert door JEL en Ferventis.
Namiddag: Schieting op de staande wip van VLAS (Vlaams Centrum voor Volksspelen)
(dit is een volkse variant van een officiële staande wip) Er is een instructeur aanwezig.

Door dries, 25 augustus, 2023

Dinsdag 7 november om 20.00 u. in O.C. De Schouw

Bruno De Wever komt een kritische kijk geven op de Vlaamse Canon die onlangs gelanceerd werd en zijn voor- en tegenstanders kent. Het wordt ongetwijfeld een boeiende avond. Bruno De Wever werkte zelf niet mee aan de Canon maar heeft er wel een duidelijke mening over.

Bruno de Wever (°1960) is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent waar hij in 1983 licentiaat en in 1992 doctor in de geschiedenis werd. In 1985 werd hij assistent van Herman Balthazar aan de Vakgroep Nieuwste Geschiedenis. In 1995 werd hij tot universitair docent aangesteld, in 2004 tot hoofddocent en in  2012 tot hoogleraar.  Hij doceert over de geschiedenis van de 20ste eeuw, de geschiedenis van België, historische methode en publieksgeschiedenis. Hij is co-directeur van het Instituut voor Publieksgeschiedenis
(www.ipg.ugent.be). Tevens leidt hij als vakdidacticus leraars geschiedenis op.Foto van Bruno De Wever

Hij publiceerde boeken en artikels in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften over de Vlaamse beweging, het Vlaams-nationalisme, de Nieuwe Orde, fascisme en nationaal-socialisme, collaboratie en verzet in België tijdens de Tweede Wereldoorlog en de herinnering eraan, de naoorlogse zuiveringen, de jodenuitroeiing en de ontkenning ervan,
de methode van de mondelinge geschiedenis en publieksgeschiedenis.

Hij was vice-voorzitter van de kernredactie van de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, een in 1998 verschenen standaardwerk. Hij is hoofdredacteur van Wt: Tijdschrift over de geschiedenis van de Vlaamse beweging en was hoofdredacteur (2010-2015) van het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis. 

Hij presenteert zijn wetenschappelijk werk in voordrachten, bijdragen aan radio- en televisieprogramma's en in kranten en algemene tijdschriften. Hij bekleedt bestuursmandaten in het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (www.cegesoma.be), het War Heritage Institute (https://warheritage.be/) en National Movements & Intermediary Structures in Europe (nise.eu).

Kaarten voor deze avond kosten 8 euro voor leden van Davidsfonds en
Heemkundige Kring. Anderen betalen 10 euro.